Syksyn ihonhoito

by Eveliina
305 views

*sis. mainoslinkkejä

Syksyn ihonhoito

Syksy vaatii enemmän sulta kaikinpuolin, myös sun iholta. Tarkemmin ottaen sun ihonhoitorutiinilta ja -tuotteilta.

On tyypillistä, ettei samat ihonhoitotuotteet toimi aina, kun olosuhteet muuttuvat. Kesällä toimiva kevyt geelikosteusvoide ei välttämättä kosteuta enää tarpeeksi ja vaahtoava putsari tuntuu kiristävän ihoa. Luettuasi tämän postauksen, tiedät:

  • miksi ja miten iho muuttuu syksyllä
  • mitä asialle voi ja kannattaa tehdä

Miksi iho muuttuu syksyllä?

Iho muuttuu syksyllä simppelisti siitä syystä, että ilmasto kylmenee ja kuivuu ja sun elämäntavat muuttuvat sitä mukaan. 

Kuiva ja kiristävä iho on yleinen merkki siitä, että nykyinen ihonhoitorutiini kaipaa päivittämistä.

Entä miten sun elämäntyyli muuttuu syksyn alkaessa ja kuluessa? Otatko esim. kuumempia suihkuja, kuin yleensä? Pidätkö lämppäriä useammin päällä? Alkaako koulu ja/tai työ nostamaan stressitasoja? 

Jos vastasit joo edes yhteen edellämainittuun, niin myös sun elämäntavat saattavat edistää ihon kuivumista.

Ei kuitenkaan huolta, oot ihan oikeassa paikassa ja kerron just mitä sun kannattaa tehdä asialle.

Mutta ennen sitä, on hyvä ymmärtää miten voit tunnistaa kuivuneen ihon.

Kuinka se näkyy iholla?

Kuten jo mainittu muutaman kerran, kuiva ja kiristävä tunne iholla on yleensä ensimmäinen merkki, että iho menettää liikaa vettä.

Ihosi saattaa imaista esim. seerumin tai kosteusvoiteen nopeammin. Sulle voi jäädä jopa tunne, ettei mikään määrä riitä viemään kiristävää tunnetta pois.

Ajan kuluessa ihosi saattaa myös muuttua öljyisemmäksi tai alkaa hilseilemään, riippuen ihotyypistäsi.

Kuiva ja herkkä ihotyyppi voi alkaa hilseilemään ja kutisemaan.

Meikkikään ei tunnu levittyvän, istuvan tai pysyvän yhtä hyvin kuin aikaisemmin.

Ihon kiristävä tunne tulee siitä, että vesi haihtuu pois sun ihosta. Tarkemmin sitä kutsutaan transepidermal water lossiksi (TEWL). Tää tunne tuntuu voimakkaimmin yleensä suihkun/saunan jälkeen.

Mitä enemmän vettä haihtuu sun ihosta, sitä enemmän ihon pinnalla olevat keratinosyytit alkavat erkaantumaan toisistaan, jolloin ihon pinnalle tulee enemmän ja enemmän “aukkoja”, joista vesi haihtuu entistä nopeammin. Pretty vicious cycle siis.

”Mitä, jos jokin tuntuu polttavan ihoa?”

Jotkin kosteusvoiteet ja seerumit saattavat tuntua polttavana iholla, jos ihon pinta on kovin ”repaleinen”. Ihon  suojamekanismi (aka happovaippa) on vaurioitunut ja iho tarvitsee aikaa toipua. Tällöin käytä vain hellävaraista putsaria ja kosteusvoidetta (+SPF!) ja anna ihollesi aikaa parantua. Se voi ottaa muutamia viikkoja, mutta kyllä se siitä. Nyt ei ole kuitenkaan aika kokeilla uutta retinoli-seerumia.

Mitä tehdä?

Jos ihoa kiristää erityisesti suihkun ja/tai saunan jälkeen, asiaa voi helpottaa laittamalla kosteusvoiteen iholle heti pyyhekuivaamisen jälkeen. Tällöin ihon pinnalla on vielä kosteutta ja kosteusvoide lukitsee sen ihoosi. Tästä syystä kosteusvoide on myös yksi ihonhoidon tärkeimmistä pilareista. Kosteutettu iho means happy and strong skin <3

Jos kosteusvoide tuntuu imeytyvän ihoon sekunneissa tai kiristävä tunne ei katoa, suosittelen lisäämään kosteuttavan hoitoveden ja/tai seerumin ihonhoitorutiiniin. Ilmankostuttimesta voi myös olla hyötyä.

Hoitovedet ja seerumit ovat tehokkaita tuotteita lisäämään veden määrää ihossa. Ne imeytyvät syvemmälle ja sisältävät yleensä humektantteja kuten hyaluronihappoa tai glyseriiniä.

Kosteusvoiteen tarkoitus on lukita vesi ihossa luomalla väliaikainen suojaava kerros ihon pintaan, jolloin vesi ei pääse karkaamaan ihon pinnassa olevista “aukoista”.

Tähän perustuu myös, miksi iho saattaa tuottaa enemmän öljyä, kun sillä on jano – täyttämällä “aukkoja” TEWL:n ehkäisemiseksi.

Eli, jos huomaat ihosi olevan öljyisempi yhtäkkiä, lisää humektantteja rutiiniisi esim. hoitoveden/seerumin muodossa ja vältä strippaamasta ihoasi sen luonnollisista öljyistä käyttämällä raaka-aineiltaan liian voimakasta, vaahtoavaa putsaria. Kokeile tätä putsaria, jos silti tykkäät vaahtoavista, mutta kaipaat hellävaraista puhdistusta.

Jos ihosi on alkanut kutisemaan ja hilseilemään, suosittelen vaihtamaan putsarin ja kosteusvoiteesi kosteuttavampaan. Ihosi kertoo, että se tarvitsee niin vettä, kuin öljyä. Putsariehdotus: Kosteusvoide-ehdotus:

Jos huomaat, että meikki ei enää käyttäydy sun eduksi, keskity ihonhoitorutiiniisi (hehe, mitä odotit mun sanovan :P). Mitä paremmin sun ihonhoitorutiini toimii sun iholle, sitä vähemmän sun tulee mieleen huolehtia meikin istuvuudesta.

Pähkinänkuoressa

Q: Miksi iho kuivuu syksyllä?
A: Ilmasto ja elämäntavat muuttuu, jolloin TEWL lisääntyy

Q: Mistä tiedän, että iho on kuivumassa?
A: Mm. Kiristävä, kutiseva, hilseilevä ja/tai aikaisempaa öljyisempi iho

Q: Mitä teen?
A: Lisää humektantteja ja ilmankosteutta ja käytä kosteusvoidetta heti pyyhekuivaamisen jälkeen, vältä kuumia suihkuja

Ihonhoidon tärkeys vahvistuu syksyn alkaessa, kun kylmyys ja ilman kuivuus alkaa testaamaan ihosi vahvuutta. Tärkeintä on pyrkiä pitämään ihon kosteuslevelit tasapainossa. Kun iho on kosteutettu, se pystyy suojelemaan sua kylmyydeltä ja viimalta. Tällöin ihosta ei tarvitse sen enempää huolehtia, kun kiristävä tunne, hilseily ja kutina loppuu. Happy skin, happy you <3

Extravinkit syksyn kuivuutta vastaan

  • Lisää ilmankosteutta ilmankostuttimella
  • Kosteuttavat kasvonaamiot kerran viikossa <3
  • Suojaa ihoasi viimalta ja kylmyydeltä 
  • Kosteusvoide + SPF + meikkivoide = vahvempi ihonsuojaus viimaa ja kylmää vastaan
  • Käytä *kosteuttavaa hoitonestettä viemään kosteutta syvälle ihoon
  • juo se vesi 😉

In the end..

Ihonhoito saa extrahuomiota syksyn alkaessa, kun kylmyys ja ilman kuivuus alkaa testaamaan sun ihon vahvuutta. Tärkeintä on pyrkiä pitämään ihosi kosteuslevelit tasapainossa. Joskus se vaatii putsarin ja/tai kosteusvoiteen vaihtamisen, hoitoveden tai seerumin lisäämisen tai joskus vaan aikaa ja hellyyttä. 

Kun iho on kosteutettu, se pystyy suojelemaan sua kylmyydeltä ja viimalta. Kun kiristävä tunne, hilseily ja kutina loppuu, eipä tarvitse huolehtia ihosta rutiinia enempää 🙂 

Mitä sä muutat ihonhoidossasi, kun syksy alkaa?

Lisää aiheista