Näin pidät ihosi kosteutettuna

by Eveliina
407 views
Ihon kosteutus
 
Luettuasi tämän postauksen ymmärrät
  • Kuinka pidät ihosi kosteutettuna
  • Kuinka päivität ihonhoitorutiinisi vuodenaikojen mukaan
  • Kuinka tuet ihosi toimintaa
  • Miten tunnistat tarvitseeko ihosi vettä vai öljyä
  • Ihon kosteustasapainottajat
  • Mitä on hyaluronihappo
Se ihanan kiristävä fiilis kasvoilla, ku astut ulko-ovesta ulos aamulla. Teet kaikki niin kuin ennenkin, mutta joku on muuttunut, sillä iho tuntuu kuivemmalta.Rivi kolme kättä valkoista seinää vastenPäätät googlata kuinka kosteutat ihoa talvella ja eteesi ilmestyy pitkä lista vinkkejä. Lopulta löydät täsmätuotteen, ehkä paksumman voiteen tai kosteuttavan seerumin ja toivot sen palauttavan ihosi kosteustasapainon takaisin nirvanaan. Joskus edellämainittu riittää, joskus koko ihonhoitorutiini kaipaa päivitystä. Lisäksi jokaisen iho on erilainen, jonka vuoksi kirjoitan blogia sillä periaatteella, että alkaisit tunnistamaan mitä just sun iho tarvitsee. 

Ihon kosteutuksen ABC 

Pyritään siihen, että ihosi öljy- että vesitasapaino on ihanteellinen. Se tarkoittaa sitä, että ihossasi on tarpeeksi vettä ja öljyä eikä ihosi tarvitse kompensoida kuivuutta tuottamalla lisää öljyä (näinkin voi käydä)Mitä paremmin me tuetaan ihon normaalia toimintaa, niin sitä vähemmän me joudutaan huolehtimaan siitä!
 
Mitä paremmin tuetaan ihon normaalia toimintaa, sitä vähemmän joudutaan huolehtimaan siitä

”Miten mä voin tukea ihoni toimintaa?”

Ehkäisemällä kosteuden karkaamisen vahvistamalla ihon omaa suojakerrosta. 

Kiristääkö iho?

Ihosi kaipaa silloin todennäköisesti vettä. Enkä puhu nyt veden juomisesta. (mutta sitäkin kannattaa lisätä, jos se koskee sua). Tarkista kosteusvoiteesi tarvitseeko sitä vaihtaa kosteuttavampaan (ei tarkoita automaattisesti paksumpaan) versioon. Vaihtoehtoisesti voit lisätä ihonhoitorutiiniisi esim. kosteuttavan kasvoveden tai seerumin, joka sisältää esim. humektantteja. Humektantti (tunnetuin hyaluronihappo) on kosteutta itseensä imevä aine. Tiesitkö, että hyaluronihappo sitoo jopa 1000x vettä painoonsa kohden? Se toimii kuin magneetti ja vetää kosteutta itseensä, jonka vuoksi se on hyvä ihon kosteuttaja. Iho myös ”plumppaantuu” ja siitä syystä humektantit ovat kuivuudesta johtuvien juonteiden pahin vihollinen. Pidä kuitenkin huoli myös tarpeeksi korkeasta ilmankosteudesta, kun käytät humektantteja. 
 

Hilseileekö ja/tai halkeileeko iho?

Ihosi kaipaa lipidejä eli öljyä. Ihon oma suojakerros on todennäköisesti heikentynyt, jolloin kosteus karkaa entistä nopeammin ihosta, myös se vesi. Jotkut tuotteet saattavat alkaa polttamaan iholla, jos suojakerros jatkaa pitkään heikentymistään.Tässä tapauksessa iho kaipaa hellävaraista, mutta tehokasta kuorintaa (ellei iho ole auki, silloin vältä kuorintaa) ja väliaikaista suojakerrosta (esim. öljypohjainen voide), jotta iho voi vahvistaa omaa suojakerrostaan sen suojassa rauhassa. 

Kosteuttavat ainesosat

Kosteuttavia ainesosia löytyy pilvin pimein, ja suurinonsa sopii kaikille ihotyypistä riippumatta! Kokeile esimerkiksi näitä: Kun ihosi kaipaa vettä (ihoasi kiristää):
  • hyaluronihappo (ja sen eri muodot esim. sodium hyaluronate)
  • glyseriini 
  • aloe vera 
  • niasiiniamidi
  • sodium PCA

Tiesitkö? Jotkin alfahydroksihapot (kuten glykoli- ja maitohappo) lasketaan myös humektanteiksi! Ps. kemialliset kuorijat ja kosteuttavat ainesosat ovat bestiksiä keskenään!

 Kun ihosi kaipaa öljyä (iho hilseilee ja halkeaa)
  • jojoba öljy 
  • kookosöljy (ei aknelle)
  • sheavoi
  • squalene/squalane
  • keramidit 
Ylläolevassa listassa on mainittu niin sanotut ihoa pehmentävät ainesosat (eng: emollients), jotka sopivat parhaiten kuivemmalle iholle. Muutkin ihotyypit hyötyvät emollienteista, mutta erityisesti aknealttiin kannattaa löytää omat triggerit ja välttää niitä. Esim. kookosöljyä käytetään usein kosmetiikkatuotteissa ja monelle aknealttiille se on tukkiva ja finnejä aiheuttava ainesosa. Jos et ole löytänyt öljypohjaista tuotetta, joka sopii myös aknealttiille iholle, kokeile jojoba öljyä, sillä se muistuttaa koostumukseltaan ihon omaa öljyä. 
 

Humektantit vs emollients vs occlusives

Yleisesti mitä öljyisempi ihotyyppi sulla on, sitä humektanttipohjaisempaan tuotteeseen voit mennä ja se silti kosteuttaa sun ihoa ilman ihohuokosten tukkimista.
Päinvastoin mitä kuivempi ihotyyppi on, sitä enemmän voit lisätä ihoa pehmentäviä ainesosia (emollients).
Tosi kuivat ja herkät ihotyypit: become besties with occlusives.
Humektanttien ja ihoa pehmentävien ainesosien lisäksi tarvitaan occlusives, joka kääntyy Google kääntäjän mukaan suomeksi sanaan ”tukkiva” (very nice). 
Nimensämukaisesti ne voivat tukkia ihohuokosia, mutta niillä on myös tärkeä tehtävä ihonhoidossa ja kosmetiikassa.
Oot varmaan kuullut vaseliinista ja silikoneista kosmetiikassa?
Kuvittele, että sun ihon suojamuurissa on aukkoja, joista kosteus pääsee ulos ja bakteerit yms sisään. Tässä kohtaa occlusives tulee peliin, sillä ne luovat väliaikaisen suojakerroksen ihosi ja ulkopuolisen maailman välille.
Kaikki ihotyypit hyötyvät näistä ainesosista ja niitä käytetään myös esim. blurraavissa primereissa, jotka täyttävät juonteita ja ihohuokosia.
 
Silikonit ja muut occlusives eivät välttämättä aiheuta finnejä, kunhan puhdistat ihosi tehokkaasti.
 
Suosittelen jokailtaista tuplapuhdistusta.
Jos ihosi kuivuu kipuiluun asti ja oireilu vaikuttaa sun jokapäiväiseen elämään eikä nykyinen rutiini tai apu ole toiminut, juttele ihotautilääkärin kanssa.

Vaihdatko rutiinia vuodenaikojen mukaan?

Ihonhoitorutiini voi kaivata kaipaa pientä change-uppia, kun siirrytään kesästä talveen tai päinvastoin.

Putsarin eli puhdistusaineen ja/tai kosteusvoiteen vaihtaminen vuodenajan mukaan on yleensä just riittävä. Tunnustele vuodenaikojen vaihtuessa, kuinka nykyinen rutiini toimii ihollasi. Reagoiko ihosi eri tavalla kuin kuukausi sitten vaikka mikään ei ole muuttunut rutiinissasi? Elämäntavat ja esim. jotkin lääkkeet voivat myös vaikuttaa miten ihosi käyttäytyy.

Talvella kylmyys, viima, kuumat suihkut ja nopeasti vaihtuvat lämpötilat rasittavat ihon kosteustasapainoa ja kesällä kosteutta (ja hikeä) on enemmän ihon pinnalla, jolloin epäpuhtaudet voivat olla kuivuutta isompi vaiva.

Esimerkkimuutos ”normaalille” ihotyypille: geeliputsarin vaihto voidemaiseen/maitomaiseen putsariin ja öljyttömän kosteusvoiteen vaihto öljypohjaiseen kosteusvoiteeseen (kesällä enemmän humektantteja, talvella emollientteja). Paksumpi koostumus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita enemmän kosteutusta sun iholle. Jatka lukemista niin ymmärrät pian miksi.

On myös yhtä yleistä, että sulle toimii joku ihonhoitorutiini ympäri vuoden. Tuotteita ei siis tarvitse lähteä vaihtamaan vain siitä syystä, koska vuodenaika vaihtui. Kuuntele ja tunnustele ihoasi miten se reagoi vaihtuviin lämpötiloihin, kuumiin suihkuihin jne. Jos alkaa kiristää ja kutittaa, niin se voi olla merkki kuivuudesta.  

Lue myös: Kuinka kuorin ihoni?

Tähän aikaan vuodesta viima ja kylmyys voi olla kova, joka pistää ihon suojakerroksen koetukselle. Joskus sen suojaus ei vaan kestä ja kosteutta häipyy ihosta entistä nopeammin. Koska ihon tehtävä on suojella meitä ulkomaailmalta (ja pitää se kosteus siellä), me voidaan tehdä sen työ helpommaksi tukemalla sen omaa suojamekanismia.

 

Haluan jatkaa pienellä shoutoutilla meidän iholle. Meidän iho suojelee meitä monin eri tavoin. Tiedät varmaan jo, että iho säätelee kehon lämpöä hikoilemalla ettei se ylikuumentuisi. 

Se myös yrittää ja onnistuukin ajoittain ehkäisemään ihovaurioita laukaisemalla refleksin, jos iho koskettaa esimerkiksi jotain kuumaa.

Entä tiedätkö miksi rusketut? Se on kirjaimellisesti ihon tapa yrittää suojata sua UV-säteilyiltä. 

Ootko koskaan seurannut kuinka sun iho korjaa itsensä, kun saat haavan? 

Jos et, niin seuraa ensi kerralla (ilman, että toivon sulle haavaa lol). Se on todella hämmästyttävää, kuinka iho korjaa itsensä! Tähän myös monet ”anti-aging”-tuotteet perustuvat. 

 

Vauvan jalka aikuisen kädessä

 

 

Let’s dive in a little deeper…

Iho koostuu kolmesta eri pääkerroksesta; epidermiksestä, dermiksestä ja hypodermiksestä. Tällä kertaa keskitytään epidermikseen, koska kuorinta tapahtuu siellä. Epidermis on ihon ulkoisin kerros ja se koostuu vielä viidestä eri alakerroksesta, joilla jokaisella on oma tehtävänsä. Epidermiksestä löytyy mm. keratinosyyttejä (tuottavat uusia ihosoluja) ja melanosyyttejä (tuottavat ihon pigmentin/värin).  Keratinosyytit tuottavat epidermiksen alaosassa uutta ihoa, joka matkaa epidermiksen pohjalta aina pintaan asti, lopulta kuollen ja sekoittuen mm. ihon öljyn kanssa, joka muodostaa ihon suojakerroksen.  Kuorimalla voidaan heivata ylimääräinen kuollut ihosolukerrostuma ihon pinnalta, joka samentaa ihoa ja hidastaa ihon luonnollista kuoriutumista. Kun ihon pinnalla olevat korneosyytit (aka kuolleet keratinosyytit) kuoritaan pois niin johan iho pystyy taas vastaanottamaan ainesosia ja tekemään mitä se tekee parhaiten – suojelee sua! Tiesitkö, että ihosi kuoriutuu vaikket käyttäisikään ihon kuorintaan tarkoitettuja tuotteita? Jopa perus naaman pesu omia käsiä käyttäen tai naaman hierominen tyynyliinaa vasten yön aikana kuorii ihoa. Iho kuoriutuu myös vaikket tekisi mitään, mutta prosessi hidastuu mitä paksummaksi kuiva, ”tiiliseinä” kasvaa ihon pinnalla. Kuorinta siis auttaa meidän ihoa tekemään luonnollisen työnsä sujuvammin – iästä ja sukupuolesta riippumatta.Lue ihon kuorinta -postaus: Kuinka kuorin ihoni? 
Lähikuva vatsan alueelta. Keskellä napa
Jotta näistä uusista opeista olisi käytäntöön oton jälkeen mitään hyötyä, niin kaikista tärkeintä on suojata iho joka päivä myös auringonsuojavoiteella. Se suojaa niitä mahtavia tuloksia mitä saat sulle toimivalla ihonhoitorutiinilla. 
 
Mulla on ollut haasteita löytää mulle sopivaa aurinkosuojavoidetta, joka on eläintestaamaton, sopii meikin alla ja on niin mukava pitää iholla, että käytän sitä mielelläni joka päivä. Jaan alle mun lempparit, joita oon viime vuosien aikana käyttänyt. Niitä ei oikeesti ole tällä hetkellä enempää, joten jos sulla on hyvä ehdotus mulle ja muille niin jaa se kommentteihin! (referenssinä: mulla on sekaiho)
360° Gel oil free SPF 50 – Heliocare Kaikista ”olematon” SPF, toimii myös meikin pohjustajana. Tasoittaa vähän ihonsävyä, mutta en kutsuisi sävyttäväksi. Ennemmin estää valkoisen castin muodostumisen.Sheer Refining Fluid SPF 40 – Exuviance Professional Kosteuttava, mattainen, mutta sopii öljyisemmällekin iholle. Käytän eniten talvella, koska se suojaa hyvin myös viimalta. Muita vinkkejä suojata ja vahvistaa ihoa:
  • Suojaa itsesi oikeanlaisella vaatetuksella säästä riippuen
  • Hanki ilmankostutin kotiin, jos ilmankosteus on matala
  • Lisää antioksidantteja niin ruokavalioon, kuin ihonhoitorutiiniin
 

Hyaluronihapon salat

Lisäksi halusin jakaa miten saat hyaluronihapostasi eniten irti! Pähkinänkuoressa: hyaluronihappo on humektantti, jota löytyy jo luonnostaan sun kehosta ja sen tehtävä on vetää ja sitoa vettä puoleensa. Siitä syystä se kosteuttaa ja plumppaa ihoa. Seuraavaa vinkkiä voi hyödyntää myös muihinkin sun rutiinin tuotteisiin. Tää on yksinkertainen: huolehdi, että ilmassa tai vähintään ihollasi on kosteutta, kun lisäät hyaluronihappoa iholle. Kerron just miksi. Helpoin tapa toteuttaa tämä, on tehdä ihonhoitorutiini heti suihkun/kylvyn jälkeen, kun iho ja kylppäri ovat vielä mukavan kosteina. Pyyhekuivaa ihosi taputellen ja aloita ihonhoitorutiinisi. Näin nappaat osan ilmankosteudesta ihoosi.  Jos edellinen ei kuulosta sun jutulta, niin ilmankostuttimella varmistat myös, ettei ilmankosteus alene liikaa, jolloin sun hyaluronihappo saattaa kosteuttamisen sijaan kuivattaa sun ihoa. 

”Mun hyaluronihappo voi tehdä mitä?!”

Jep. Sun hyaluronihappo voi tehdä just päinvastoin, jos käytät sitä tosi kuivassa ympäristössä. Hyaluronihappo vetää vesimolekyylejä kuin magneetti (sen lisäksi, että se sitoo 1000x vettä painoonsa nähden) ja, jos niitä ei ole ilmassa niin se imee veden sun ihosta  
That’s it. Kunhan noudatat tätä simppeliä vinkkiä, niin varmasti huomaat eron ajan myötä. Näet sen nopeiten siinä, että heräät ja huomaat ihosi olevan pulleampi (sillai ihanalla tavalla) ja ihosi hehkuu. Pian huomaat, että sun tarvitsee käyttää vähemmän sun seerumia ja kosteusvoidetta, koska pienempi määrä riittää suuremmalle alueelle. Myös meikki levittyy ja istuu paremmin iholla. Myöhemmin ikääntymisen merkit alkavat näkyvästi pehmenemään.Tämä olkoon kiitos sun iholta, että sen ei tarvitse leikkiä kamelia joka päivä ja sä oot pysynyt uskollisena rutiinillesi <3  Katso Tatchan video kuinka ihon kosteutus vaikuttaa ainesosien imeytymiseen.
Ylläoleva video demonstroi, kuinka ihonhoitotuotteet imeytyvät ihoon paremmin, kun se on kostea. Kosteusvesien (tai essencen) tai kasvoveden käyttö auttaa myös muita tuotteita imeytymään paremmin ja siksi mä tykkään käyttää varsinkin talvella jonkinlaista kosteus-/kasvovettä. Viimeisen vuoden lemppari on ollut Pyunkang Yulin Essence Toner -rauhoittava ja vahvistava kasvovesi. Läträän tätä niin monta kerrosta kuin hyvältä tuntuu, koska joka kerros tuntuu taivaalliselta ah! Se pehmentää, kosteuttaa ja vahvistaa ihoa. Pyunkang Yul on korealainen ihonhoito-yritys, joka on kehittänyt tuotteensa lisäämättä ”turhia” ja ylimääräisiä ainesosia (eli vain ihoa oikeasti hoitavat ainesosat). He keskittyvät erityisesti vahvistamaan ja tasapainoittamaan ihon toimintaa, joten heidän tuotteet sopivat erinomaisesti myös herkälle ihotyypille. Myös atooppisen ihottuman ja ruusufinnin kanssa painivat hyötyvät tämän brändin tuotteista. Mä aloitin alunperin juurikin tällä kasvovedellä ja nykyään mun rutiinissa on jo 4-5 tuotetta, sillä ne ovat näyttäneet sopivan hyvin myös mun aknealttiille sekaiholle.Huh tulipahan settiä. Toivottavasti näillä keinoilla pystyt päivittämään ihonhoitorutiinisi, jos sille on tarvetta. Tämänkään ei tarvitse olla mieltä raastava operaatio sillä apua tursuaa joka tuutista. Lähetä viestiä esim. Instagramissa, jos sulla tuli kysymyksiä tämän postauksen tiimoilta. Palaillaan ja hyvää lomien odotusta! Eveliina
 
 

Lisää aiheista