Estenomisti

Social Media Icons

Ihospesialistin kysytyimmät: Kuinka kuorin ihoni?

tammik. 7, 2023 0 comments

Moi ja hyvää uutta vuotta!

Mennään suoraan asiaan.

Ihon kuorinta. Oot varmaan joskus raastanut kuivuneet osat pois hyvän juuston päältä? Thihihi. Samalla tavalla meidän ihon pinnalle kerääntyy kuivunutta ihoa, joka on kiva välillä kuoria pois, niin ihon toiminta aktivoituu.


Tavoitteistasi riippumatta ihoa kannattaa kuoria säännöllisesti. Buustaat silloin ihon luonnollista soluaineenvaihduntaa, joka mm. tasoittaa ihonsävyä, hoitaa aknea, poistaa epäpuhtauksia ja ehkäisee ja pehmentää juonteita ja ryppyjä. Teet ihollesi paljon hyvää, kun lisäät kuorinnan rutiiniisi. 

Milloin kuoria? Kun..

 • Kaipaat ihoosi pehmeyttä
 • Haluat enemmän irti kosteustuotteistasi
 • Haluat tasoittaa ihon sävyä
 • Kaipaat kirkkautta ihollesi
 • Haluat epäpuhtauksista eroon
 • Meikki ei näytä tai tunnu istuvan iholla hyvin
 • Viime kuorinnasta on kulunut viikkoja

Yleinen nyrkkisääntö on, että kerran viikossa riittää, mutta kaksikin kertaa on normaalille ja öljyisemmälle iholle yleensä ookoo. 

Yritetään kuitenkin välttää ihon ylikuoriminen.

Muistan usein ihmetelleeni miksi monet kosmetiikkahyllyn kuorintatuotteet ohjeistavat käyttämään tuotetta jopa 3-4 kertaa viikossa. Nämä vielä yleensä sellaisia tuotteita, joissa on fysikaalisia rakeita ja/tai vahvoja happoja esim. glykolihappoa. Mun naama kuoriutuisi, jos käyttäisin sellaisia tuotteita noin usein, puhumattakaan itse aiheutetusta aknesta ja ihoärsytyksestä. Mutta mulla on sekaiho, joka on tarkka rajoistaan mitä tulee sen hoitoon haha. Jollekin, ehkä sulle, 3-4 kertaa jonkun tuotteen käyttö on just bueno, mutta yleisesti tuo määrä voi olla suurimmalle osalle kuluttajista liikaa ihon kuorimista. Ja täsmennyksenä vielä, että puhun erityisesti fysikaalisista kuorinnoista. 

Kuluttajia voisi ohjeistaa kuorintapakkauksissa täsmällisemmin tuotteen hellemmästä käyttöönotosta, jolloin iholle annetaan aikaa tottua uuteen tuotteeseen ja käyttö voidaan (ihon salliessa) ajan myötä nostaa tuohon 3-4 kertaan viikossa. Näin voisi minimoida kuluttajien mahdolliset ylikuorinnat, kun ymmärrettävästi uuden tuotteen käyttöönotto innostuttaa ja tuloksia halutaan välittömästi. Ihonhoidossa maltti on valttia.

Onko kuorintatuotteiden pakkauksessa oleva ohjeistus ollut aina selkeä sulle? Vai onko se jättänyt kysymyksiä? 

Ihon kuorinnan ABC

Ihoa voi kuoria (eng: exfoliate):


fysikaalisesti (eng: physical) = rakeilla, hanskoilla, liinoilla, kuivaharjalla ja laitteilla esim. Foreolla

&

kemiallisesti (eng: chemical) = AHA/BHA/PHA hapoilla ja hedelmäentsyymeillä esim. papaija, ananas ja granaattiomena (kutsutaan myös entsymaattiseksi kuorinnaksi)


Kumpikin tekee saman: kuorii ihon uloimman kerroksen, joka koostuu kuolleista keratinosyyteistä, toisin sanoen korneosyyteistä. Se vilkastuttaa ihon luonnollista soluaineenvaihduntaa, joka rakentaa mm. uutta kollageenia.


Erona on, että fysikaalinen kuorinta (kutsutaan myös mekaaniseksi kuorinnaksi) kirjaimellisesti hankaa uloimman ihokerroksen pois, kun taas kemiallinen kuorinta ”sulattaa” korneosyyttejä (kuolleita ihosoluja) yhdessä pitävän liiman.


Fysikaalinen kuorinta voi olla herkemmille ihotyypeille liian ärsyttävä ja aknelle sitä en suosittele ollenkaan, ettei bakteerit leviä ja finnit ärsyynny entisestään. Koen, että fysikaaliset ovat parempia vartalon iholle, sillä iho on paksumpaa ja kestää kovakouraisempaa kohtelua. Nää ovat mieltymys- ja ihon sietokysymyksiä, joten you do you boo. Kuori ku kuorit, kunhan kuorit, muttet ylikuori. Easy yeah? Voi olla hämmentävää, mutta oot oikeassa paikassa! 

Kuorinnat ovat tehokkaita ja innostavia, mutta välillä niiden tehokkuus unohtuu ja meidän iho ottaa siitä osumaa

Mulla on sekaiho ja käytän fysikaalista kuorintaa kasvoille noin kerran kuukaudessa, koska se antaa pehmeän ihon ja meikki ei voisi istua paremmin sen jälkeen. Vartalolle pyrin kerran viikossa, mutta harvemmin pidän siitä kiinni, joten turvaudun kemialliseen kuorintaan vartalon kosteusvoiteessa. Mun haasteena on keratosis pilaris käsivarsissa ja reisien sivuissa, pintakuivuus ja kuivat kantapäät. 


Kemiallinen kuorinta on monipuolisempi, mutta voi olla haastavampi hahmottaa ensikerralla. Eri kuorintatuotteissa on kuorivia happoja eri määrissä (konsentraatioissa) ja eri pH-levelillä. Tuotteen pH ja happojen pitoisuus vaikuttavat kuinka vahva kuorintatuote on. 


Kosmetiikkashoppaajan ei kumminkaan tarvitse sen enempää huolehtia pH:sta, sillä tuotteet ovat yleisesti aina formuloitu kuluttajalle sopiviksi. Happojen pitoisuus tuotteen pakkauksessa voi auttaa sua hahmottamaan minkälaisia tuloksia voit tavoitella milläkin tuotteella. Sun ihotyyppi, -tavoitteet ja mieltymykset myös vaikuttavat mikä tuote lopulta sopii sun rutiiniin. Oman ihon tuntemus on myös tärkeää. 


Yksinkertaisuudessaan ihon kuorintaan voi riittää vain yksi tuote.


Silloin valitset tuotteen, jota voit käyttää koko keholle kerran tai kaksi viikossa. Muuten voit kikkailla kuorinnoilla miten koet mukavaksi lisäten esim. seerumin tai tehotuotteen viikottaiseen rutiiniin.

Kuorinnat hoitolassa

Ammattilaisten tekemät kuorinnat hoitolassa sopivat myös sulle. Ihoterapeutti on tukenasi valitsemassa oikeat pitoisuudet ja hapot (ja halutessasi jopa koko hoidon) sun ihoa ja toiveitasi kunnioittaen - sä voit maata ja unohtaa kaiken hetkeksi. Kasvohoidon aikana voi toki aina kysyä vinkkejä omaan ihonhoitoon ja jutella niitä näitä, you do you boo. Kauneushoitola Evelynin uudessa hoitolassa (Hämeentie 2, HML) pääsee kokemaan rentouttavia (mutta tehokkaita!) kasvo- ja laitehoitoja turvallisesti. 


Ihoterapeutti/kosmetologimme Susanna on huolehtinut jo yli kymmenen vuoden ajan Kanta-Hämeen alueen asukkaiden ihosta. Hänet tunnetaan lämpimänä ihmisenä, joka aidosti nauttii työstänsä ja muiden auttamisesta. Hoitolan teknologia ja välineet, kuin myös Susannan oma taitotieto päivittyy muuttuvan maailman mukana säännöllisesti.


Mun suosikkikuorintahoidot ovat ehdottomasti Exuviance Classic ja Luxus sekä timanttihionta. Exuviancen retinol-kuorintakin kuulostaa ihanan jännittävältä!


Haluatko jättää ihon kuorinnan ammattilaiselle ja varata kasvohoidon? Katso Evelynin hoitolan palveluvalikoima tai varaa kasvohoitosi Timmasta (näät sieltä myös lyhyet esittelyt hoidoista).


Haluatko ihoterapeutin päättävän puolestasi? Siinä tapauksessa valitse ajanvarausta tehdessäsi ”Ihoterapeutin valitsema hoito”. Silloin sun ei tarvitse kuin ilmestyä paikan päälle ja konsultaation kautta valitsette sulle parhaan mahdollisen hoidon. Ole avoin ihoterapeuttisi kanssa, hän on sua varten ja mitä enemmän hän tietää ihostasi, sitä täsmällisempää palvelua hän voi tarjota.

Hapoista sen verran, että

Kyllä, niiden kuuluu nipistellä ja kihelmöidä iholla mutta ei kuitenkaan polttaa. Vahvemmat hapot voivat jopa tuntua polttavana, mutta näitä hoitoja tukee ammattilainen kasvohoitosi aikana (toivottavasti). Kommunikoi aina ammattilaisen kanssa tuntemuksistasi.


Ja ei, ei niitä tarvi pelätä nimensä takia. Voi kuulostaa hassulta, mutta yleensä kemiallinen (happo)kuorinta on hellävaraisempi, mutta silti tehokkaampi, kuin fysikaalinen kuorinta. Riippuen taas mitä tavoitellaan.


Glykolihappo on voimakkain AHA-happo sen pienen molekyylikoon ansiosta (ja takia). Sitä löytyy yleensä 4-10% pitoisuuksina kuluttajatuotteista, jotka jätetään iholle (esim. hoitovedet, seerumit, voiteet ja öljyt), mutta voimakkaampiakin kemiallisia kuorintoja (eng: chemical peel) löytyy, kun viime kuorinnasta on kulunut aikaa ja halutaan kunnolla buustia! Niillä myös hoidetaan esim. ihosairauksia, ryppyjä tai pigmenttihäiriöitä. Suosittelen jättämään voimakkaimmat kuorinnat ammattilaisen tekemiksi tai ohjeistamiksi. Sen tehokkuuden puolesta se voi olla liian ärsyttävä herkemmälle iholle, mutta glykolihappookin voi olla herkän ihon rutiinissa hellempänä versiona.


Maitohappo toisessa ääripäässä, on hellin AHA-hapoista. Se ei mene yhtä syvälle ihoon sen koonsa takia, jonka vuoksi se sopii paremmin herkälle iholle. Se myös kosteuttaa ihoa, jonka vuoksi se on mun lempiainesosa tällä hetkellä. Nuorelle, herkemmälle iholle alkajaisiksi esim. kasvovesi ja aikuiselle, kuivalle ja normaalille iholle seerumi. Ensikertalaisena 5-10% pitoisuus on suurimmalle osalle ihotyypeistä ookoo. Nostat sitä sitä mukaan mitä tavoittelet. Korkeimpaan pitoisuuteen pyrkiminen ei kuitenkaan aina tarvitse olla se tavoite.

BHA-happo toisaalta… eli salisyylihappo

Sopii suurimmalle osalle, mutta pitoisuus vaihtelee monilla. Se on tehokas ainesosa hoitamaan yleisiä ja haastavampia näppylöitä ja paukamia. Öljyinen ja normaali iho hyötyy siitä pienissä määrin joka päivä, sillä se tasapainoittaa ihoa. Kuiva ja herkkä iho voi tutustua ensin noin 1% salisyylihappo putsarilla ja edetä tarvittaessa kasvoveteen tai täsmähoitoihin korkeammissa pitoisuuksissa. Finnien täsmähoidoissa on yleensä 2% salisyylihappoa, joka on tuju ja tehokas määrä.


Lue myös: Mikä on paras finnien täsmähoito?


Kun kokeilet uutta kuorintaa, on hyvä olla lisäämättä (lue: älä lisää) muita uusia tuotteita tai steppejä ihonhoitorutiiniin. Näin vältät hämmennyksen, jos joku tuote reagoikin huonosti. Tai päinvastoin; jos joku toimii mahtavasti, niin ainakin tiedät minkä tuotteen käyttöä jatkat!


Kuorinnat ovat tehokkaita ja innostavia, mutta välillä niiden tehokkuus unohtuu ja meidän iho ottaa siitä osumaa. Been there, done that. Jokapäiväinen aurinkosuojan käyttö auttaa suojaamaan tuoretta ihoasi. Tässä muutama vinkki kuinka tunnistat ne hetket, kun on hyvä olla kuitenkin myös kuorimatta.

Milloin ei kannata kuoria?

 • Kun ihosi on auringonpolttama
 • Kun olet käyttämässä a-vitamiini/retinol-valmisteita 
 • Ennen tai jälkeen kasvohoidon (noudata ammattilaisen ohjeita)
 • Vahauksen jälkeen (noudata tässäkin ammattilaisen ohjeita)
 • Kun haluat itseruskettavan kestävän pidempään (keskity silloin kosteuttamiseen)
 • Tiettyjen lääkkeiden tai lääkevoiteiden kanssa
 • Kun ihoasi polttaa ja se (voi) punoittaa kuorinnan aikana tai pian sen jälkeen

Jos huomaat, että ihoasi alkaa polttaa ja punoittamaan kuorinnan aikana, huuhtele ihosi viileähköllä vedellä. Vesi neutralisoi ihoa kuorivat hapot.


Mistä tiedän, jos ylikuorin?

Kysy nämä kysymykset itseltäsi:

 1. Punoittaako, polttaako, kirveleekö iho kuorinnan aikana tai sen jälkeen?
 2. Ilmestyykö ihon pinnalle pieniä valkopäitä?
 3. Kuoritko useammin kuin kaksi kertaa viikossa?
 4. Onko rutiinissasi enemmän, kuin yksi kuoriva ihonhoitotuote? (joka sisältää esim. AHA/BHA-happoja, rakeita tai retinolia)
 5. Oletko aloittanut uuden retinoli/A-vitamiini-tuotteen käytön viime aikoina?
 6. Onko sun iho herkkä?

Jos vastasit kyllä yhteen tai useampaan, niin saatat ylikuoria. Kuuntele ja tarkastele ihoasi ja yksinkertaista rutiiniasi.


Kun ihon suojakerros vaurioituu…

niin no worries, nyt vaan seis. Jos sun ihoa sattuu, niin anna sen vaan olla. Leikkaa kaikki rutiinistepit pois paitsi ihon puhdistus, kosteutus ja suojaus. Jos naamaan oikein sattuu, niin vaihda putsari maitoputsariin, kosteusvoide simppeliin ja hoitavaan ja aurinkosuoja fyysiseen, jos kemiallinen polttelee. Ihosi saattaa olla vähän känkkäränkkä, mutta se leppyy kyllä, jos vaan annat sen oikeasti olla. Joskus se ottaa viikkoja ja kuukausia mut hei, at least you learned your lesson this time. 


Muistutan kuitenkin aina noudattamaan ihoasi hoitavan ammattilaisen ohjeistusta. Esim. vahvempien a-vitamiinivalmisteiden kanssa ihon kirjaimellinen kuoriutuminen on yleistä, varsinkin käyttöönoton alkuvaiheessa.


Tiivistetään edellinen:


Mitä? Kuoritaan ihon pinnalle kertyneet ihosolut

Miksi? Vilkastutetaan soluaineenvaihduntaa 

Miten? Fysikaalisilla ja/tai kemiallisilla kuorinnoilla

—> rakeilla, Foreolla/maskilla, kosteusvoiteella jne.

Kuinka usein? 1x viikossa

Kuinka suojaan saavutettuja tuloksia? Aurinkosuojalla


Kerran viikossa kuorinta riittää, ellet käytä tiettyä kuorintatuotetta (esim. kuorivaa kasvovettä), jota voi käyttää jopa päivittäin. Eli luota pakkauksen ohjeistukseen, mutta aloita käyttö hitaammin ja nosta pakkauksen mukaiseen käyttöön antaaksesi ihollesi aikaa tottua uuteen tuotteeseen. Älä lisää tänä aikana muita tuotteita rutiiniisi.

 

Kerran viikossa kuorinta voi sisältää esimerkiksi rakeita, happoja ja hedelmäentsyymeitä. Muuten ihonhoitorutiini voi keskittyä puhdistukseen, kosteutukseen ja suojaamiseen. Jotkut saattavat haluta lisätä korjaavankin vaiheen, joka sisältää soluaineenvaihduntaa buustaavia ainesosia.


Eli vielä kerran, kerran viikossa kuorinta riittää! Okay I’m done preaching. Kiitos, että luit tänne asti. Toivottavasti tämä postaus oli tavalla tai toisella antava.


Terkuin,

EveliinaSanasto


AHA = alfahydroksihapot

BHA = betahydroksihappo

PHA = polyhydroksihapot

Keratosis pilaris = sarveistapit suomeksi (pieniä, punertavia, karheita näppylöitä erityisesti käsivarsissa, reisissä ja pakaroissa) harmitonta, yleistä, mutta voi ärsyttää


Lähteitä


Lactic Acid for Skin Care: Benefits and Side Effects

HOW TO EXFOLIATE 2: ALL ABOUT CHEMICAL EXFOLIANTS


Tägit

Kommentit

Lue myös

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Tue blogia täyttämällä ihonhoitorutiiniasi

Exuviance Professional

Ota yhteyttä - Yhteistyöt ja kysymykset