Estenomisti

Social Media Icons

Top Nav

Ihospesialistin kysytyimmät: Osa 3: Kuinka pidän ihoni kosteutettuna?

marrask. 20, 2022 0 comments

Se ihanan kiristävä fiilis kasvoilla, ku astut ulko-ovesta ulos aamulla. Teet kaikki niin kuin ennenkin, mutta joku on muuttunut, sillä iho tuntuu kuivemmalta.

Rivi kolme kättä valkoista seinää vasten
Päätät googlata kuinka kosteuttaa ihoa talvella ja eteen ilmestyy pitkä lista vinkkejä. Lopulta löydät täsmätuotteen, usein paksumman voiteen tai hyaluronihapposeerumin ja toivot sen palauttavan ihosi takaisin nirvanaan. Tää on myös mä, edelleen tänä päivänä!

Joskus sitä toivoo, että yksi tuote korjaisi kaiken. Joltakin se vaatii vain yhden tuotteen ja joltakin koko ihonhoitorutiinin päivittämisen. Jokaisen iho on erilainen, jonka vuoksi kirjoitan blogia sillä periaatteella, että alkaisit tunnistamaan mitä just sun iho tarvitsee.

Kuinka päivität ihonhoitorutiinin vuodenaikojen mukaan?

Usein ihonhoitorutiini kaipaa pientä change-uppia, kun siirrytään kesästä talveen tai päinvastoin. Putsarin eli puhdistusaineen ja/tai kosteusvoiteen vaihtaminen vuodenajan mukaan on yleensä just riittävä. 


Talveen mentäessä yleisesti kosteuttavampaa ja kesään mentäessä kevyempää. 

Esim. geeliputsarin vaihto voidemaiseen/maitomaiseen putsariin ja öljyttömän kosteusvoiteen vaihto öljypohjaiseen kosteusvoiteeseen


Arvelen, että kuiva iho on yksi suomalaisten yleisimmistä (ellei yleisin) ihonhoitoon liittyvä haaste, varsinkin talvella. Mistä se sitten johtuu?


Oon aikaisemmin maininnut ympäristön rasitteet iholle. Ne ja geneettiset syyt voivat aiheuttaa kuivuutta ihossa. Nopea kertaus: ympäristön rasitteita ovat mm. auringon säteily, saasteet ja tuuli ja geneettisiä esim. sukulaiselta peritty akne. 


Lue myös: Montako ihonhoitotuotetta tarvitsen?


Tähän aikaan vuodesta viima ja kylmyys voi olla jo kova, joka pistää ihon suojakerroksen koetukselle. Joskus sen suojaus ei vaan kestä ja kosteutta häipyy ihosta entistä nopeammin. Koska ihon tehtävä on suojella meitä ulkomaailmalta (ja pitää se kosteus siellä!), me voidaan tehdä sen työ helpommaksi tukemalla sen omaa suojamekanismia.

”Miten mä voin tukea ihoni toimintaa?”

Ehkäisemällä kosteuden karkaamisen vahvistamalla ihon omaa suojakerrosta.


Haluatko ymmärtää paremmin? Jatka lukemista! (Jos et, niin scrollaa kuorinta-osioon vähän alempana)


Haluan jatkaa pienellä shoutoutilla meidän iholle. Meidän iho suojelee meitä monin eri tavoin. Tiedät varmaan jo, että iho säätelee kehon lämpöä hikoilemalla ettei se ylikuumentuisi. 

Se myös yrittää ja joskus onnistuukin ehkäisemään ihovaurioita laukaisemalla refleksin, jos iho koskettaa esimerkiksi jotain kuumaa.

Entä tiedätkö miksi rusketut? Se on kirjaimellisesti ihon tapa yrittää suojata sua UV-säteilyiltä.

Ootko koskaan seurannut kuinka sun iho korjaa itsensä, kun saat haavan? 

Jos et, niin seuraa ensi kerralla (ilman, että toivon sulle haavaa lol). Se on todella hämmästyttävää, kuinka iho korjaa itsensä! Tähän myös monet ”anti-aging”-tuotteet perustuvat. 


Vauvan jalka aikuisen kädessäLet’s dive in a little deeper…

Iho koostuu kolmesta eri pääkerroksesta; epidermiksestä, dermiksestä ja hypodermiksestä. Tällä kertaa keskitytään epidermikseen. Mitä paremmin me tuetaan sen normaalia toimintaa, niin sitä vähemmän me joudutaan huolehtimaan siitä!

Epidermis on ihon ulkoisin kerros ja se koostuu vielä viidestä eri alakerroksesta, joilla jokaisella on oma tehtävänsä. Epidermiksestä löytyy mm. keratinosyyttejä (tuottaa uusia ihosoluja) ja melanosyyttejä (tuottaa ihon pigmentin). 


Keratinosyytit tuottaa epidermiksen alaosassa uutta ihoa, joka matkaa epidermiksen pohjalta aina pintaa asti, lopulta kuollen ja sekoittuen ihon öljyn kanssa ja muodostaen ihon suojakerroksen, jota voisi kuvailla kuin tiilisseinää. Sarveissolut eli kuolleet ihosolukot ovat kuin tiilit ja ihon lipidit laastia, jotka sitoo tiilit yhteen.


Ootko koskaan jättänyt kuorimatta ihoasi? En mäkään (psst! sarkasmi). Oot varmasti huomannut, että iho ei aina näytä yhtä kirkkaalta ja hehkuvalta mitä muina päivinä. Se voi johtua monesta eri tekijästä, mutta se voi johtua myös liian paksusta sarviessolukerroksesta.

Kuorinta on yhtä tärkeää kuin kosteutus, sanon mä

Kuorimalla voidaan heivata ylimääräinen kuollut ihosolukko ihon pinnalta ja johan iho jaksaa taas vastaanottaa tehoaineita ja tehdä mitä se tekee parhaitenIhoa voi siis vahvistaa kuorimalla, kosteuttamalla ja suojaamalla sitä.

Tiesitkö, että ihosi kuoriutuu vaikket käyttäisikään ihon kuorintaan tarkoitettuja tuotteita?

Jopa perus naaman pesu omia käsiä käyttäen tai naaman hierominen tyynyliinaa vasten yön aikana kuorii ihoa. Iho kuoriutuu myös vaikket tekisi mitään, mutta prosessi hidastuu mitä paksummaksi kuollut ihosolukko kasvaa ihon pinnalla. Kuorinta siis auttaa meidän ihoa tekemään luonnollisen työnsä sujuvammin. 


Lue myös: Kuinka kuorin ihoni?


No nyt kun tiedetään miksi iho kuivuu, miten sun iho suojelee sua ja mitä sä voit tehdä vahvistaakseen sen suojausta, niin on hyvä aika siirtyä kosteuden lisäämiseen! Senhän takia tänne tultiin, eikö?

Ihon kosteutuksen ABC 

Me halutaan, että ihon öljy- että vesitasapaino on ihanteellinen, jolloin meidän ei tarvitse sen suuremmin huolehtia ihostamme toimivan rutiinin suorittamisen lisäksi.


Tuntuuko ihosi kiristävältä? Ihosi kaipaa silloin todennäköisesti vettä. Enkä puhu nyt veden juomisesta. Tarkista kosteusvoiteesi tarvitseeko sitä vaihtaa kosteuttavampaan versioon. Voit myös lisätä ihonhoitorutiiniisi kosteuttavan seerumin, joka sisältää esim. hyaluronihappoa (tai käyttää jo sitä kaapissa olevaa the Ordinaryn vink vink). Alempana kerron vinkit hyaluronihapon käyttöön.


Suosittelen ehdottomasti juomaan sen kahdeksan lasia vettä päivässä, mutta tässä tapauksessa puhun humektanttien lisäämisestä ihonhoitorutiiniin. Humektantit vetävät vettä puoleensa ja edistävät ihon luonnollista ”shedding” eli kuoriutumista(?). Näiden vuoksi ne ovat ihoa kosteuttavia. Alempana esimerkkejä yleisistä humektanteista kosmetiikassa.


Hilseileekö ja halkeileeko iho? Ihosi kaipaa lipidejä eli öljyä. Ihon oma suojakerros on todennäköisesti heikentynyt, jolloin kosteus karkaa entistä nopeammin ihosta, myös se vesi. Jotkut tuotteet saattavat alkaa polttamaan iholla, jos suojakerros jatkaa pitkään heikentymistään.

Tässä tapauksessa iho kaipaa hellävaraista, mutta tehokasta kuorintaa (ellei iho ole auki, silloin vältä kuorintaa) ja väliaikaista suojakerrosta (esim. öljypohjainen voide), jotta iho voi vahvistaa omaa suojakerrostaan sen suojassa rauhassa. 


Lue myös: Miten saan tasaisen ihon?


On tiettyjä ainesosia, joita voit kokeilla omaan ihonhoitorutiiniin. Parhaimmassa tapauksessa ne helpottavat ihon jaksamista talven läpi merkittävästi. 


Kun ihosi kaipaa vettä (ihoasi kiristää):

 • hyaluronihappo
 • glyseriini
 • aloe vera
 • sorbitoli 
 • propeeniglykoli

Arvaa mitä? Alfahydroksihapot lasketaan myös humektanteiksi, koska ne edistävät kosteuden imeytymistä ihoon kuorimalla ihoa! Myös peptideillä ja aminohapoilla on humektanttisia vaikutuksia.


Kun ihosi kaipaa öljyä (iho hilseilee ja halkeaa)

 • jojoba öljy 
 • shea voi
 • squalane
 • lanolin 
 • ceramiidit 

Lisäsin yllä olevaan listaan niin ihoa pehmentäviä (emollient) ja lukitsevia (occlusive (google käänsi ”tukkeva”, mutta se kuulosti ikävältä)) ainesosia. Emollients kosteuttavat ja sitä kautta pehmentävät ihoa ja occlusives toimii vartijana. Lukitsevien ainesosien on tarkoitus (nimensä mukaisesti) lukita kosteus ihoon, sillä muuten se haihtuisi nopeasti ilmaan.


Jos ihosi kuivuu pahasti tai sulla on jokin ihosairaus kuten ekseema tai psoriasis, eikä nykyinen rutiini tyydytä sua, niin ole aina yhteydessä omaan lääkäriisi.


Lähikuva vatsan alueelta. Keskellä napa
Jotta näistä uusista opeista olisi käytäntöön oton jälkeen mitään hyötyä, niin kaikista tärkeintä on suojata iho joka päivä myös auringonsuojavoiteella. Se suojaa niitä mahtavia tuloksia mitä saat sulle toimivalla ihonhoitorutiinilla. 

Mulla on ollut haasteita löytää mulle sopivaa aurinkosuojavoidetta, joka on eläintestaamaton, sopii meikin alla ja on niin mukava pitää iholla, että käytän sitä mielelläni joka päivä. Jaan alle mun lempparit, joita oon viime vuosien aikana käyttänyt. Niitä ei oikeesti ole tällä hetkellä enempää, joten jos sulla on hyvä ehdotus mulle ja muille niin jaa se kommentteihin! (referenssinä: mulla on sekaiho)

*360° Gel oil free SPF 50 - Heliocare (kaikista ”olematon” SPF, toimii myös meikin pohjustajana, käytän              

eniten kesällä)


*Sheer Refining Fluid SPF 40 - Exuviance Professional (kosteuttava ja kevyt, käytän eniten talvella)


*Dark Spot Minimizer SPF 35 - Exuviance Professional (kirkastava ja kosteuttava, käytin eniten aknen jälkeen)


Muita vinkkejä suojata ja vahvistaa ihoa:


 • Suojaa itsesi oikeanlaisella vaatetuksella säästä riippuen
 • Hanki ilmankostutin kotiin, jos ilmankosteus on matala
 • Lisää antioksidantteja niin ruokavalioon, kuin ihonhoitorutiiniin

Hyaluronihapon salat

Lisäksi halusin jakaa miten saat hyaluronihapostasi eniten irti! Tätä voi hyödyntää myös muihinkin ihonhoitorutiinin tuotteisiin. 


Tää on yksinkertainen: huolehdi, että ilmassa ja ihollasi on kosteutta, kun laitat jotain ihonhoitotuotteistasi ihollesi (paitsi SPF aina kuivalle iholle!).

Kuulostaa hämmentävältä, mutta annan esimerkkejä miten sen voi toteuttaa omassa arjessa.


Helpoin tapa toteuttaa tämä, on tehdä ihonhoitorutiini heti suihkun/kylvyn jälkeen, kun iho on vielä kostea ja kylppäri on mukavan kostea. Pyyhekuivaa ihosi taputellen ja aloita ihonhoitorutiinisi. 


Toinen vaihtoehto on hankkia ilmankostutin ja ylläpitää, että huoneen kosteuspitoisuus on yli 50%. Näin ollen varmistat, että sun humektantti ei tee itseasiassa päinvastoin, kuin mitä toivot. 


”Mun hyaluronihappo voi tehdä mitä?!”


Jep. Sun hyaluronihappo voi tehdä just päinvastoin, jos käytät sitä kuivassa ympäristössä. Hyaluronihappo vetää vesimolekyylejä kuin magneetti ja, jos niitä ei ole ilmassa niin arvaa mistä se vetää ne? Jep, sun ihosta, jolloin kuivatat ihoasi nopeasti. Auts. Simppeli sääntö muuttu äkkiä aika vaativaksi haha.


That’s it. Kunhan noudatat tätä simppeliä vinkkiä, niin varmasti huomaat eron ajan myötä. Näet sen nopeiten siinä, että heräät ja huomaat ihosi olevan pulleampi (sillai ihanalla tavalla) ja ihosi hehkuu. Pian huomaat, että sun tarvitsee käyttää vähemmän sun seerumia ja kosteusvoidetta, koska pienempi määrä riittää suuremmalle alueelle. Myöhemmin ikääntymisen merkit alkavat näkyvästi pehmenemään.Tämä olkoon kiitos sun iholta, että sen ei tarvitse leikkiä kamelia joka päivä.


Katso Tatchan video kuinka ihon kosteutus vaikuttaa ainesosien imeytymiseen.

Yllä oleva video demonstroi, kuinka ihonhoitotuotteet imeytyvät ihoon paremmin, kun se on kostea. Kosteusvesien (tai essencen) tai kasvoveden käyttö auttaa myös muita tuotteita imeytymään paremmin ja siksi mä tykkään käyttää varsinkin talvella jonkinlaista kosteusvettä. Tämän hetkinen lemppari on Pyunkang Yulin Essence Toner. Läträän tätä niin monta kerrosta kuin hyvältä tuntuu, koska joka kerros tuntuu taivaalliselta ah! 

Huh tulipahan settiä. Toivottavasti näillä keinoilla pystyt päivittämään ihonhoitorutiinisi, jos sille on tarvetta. Tämänkään ei tarvitse olla mieltä raastava operaatio sillä apua tursuaa joka tuutista. Lähetä viestiä, jos sulla tuli kysymyksiä tämän postauksen tiimoilta.


Palaillaan ja hyvää lomien odotusta!


EveliinaLähteet


The Derm Review

Healthline - humektantit

Healthline - ihoa pehmentävät

CosIng -ainesosa database

Lab Muffin - Humektantit


Tägit

Kommentit

Lue myös

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Tue blogia täyttämällä ihonhoitorutiiniasi

Exuviance Professional

Ota yhteyttä