Estenomisti

Social Media Icons

Miksi haluan C-vitamiinin ihonhoitooni?

lokak. 16, 2022 0 comments

Otsikko C-vitamiini ihonhoidossa kuva halkaistuista appelsiineista

Moi! 
C-vitamiini, se luo heti mielikuvia kirkkaudesta, puhtaudesta ja pirteistä väreistä kuten keltaisesta ja oranssista (niin ja beroccasta lol). Monet meistä varmasti tietää, että C-vitamiinia saa appelsiinista, mutta mitä se tekee meille ja erityisesti meidän iholle?

Mikä C-vitamiini?

C-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa meidän kehoa hapettumiselta. Muun muassa sitrushedelmät, mansikat ja parsa- ja kukkakaali sisältävät luonnostaan c-vitamiinia. Ootko koskaan laittanut tuoreen guacamolen päälle sitruunan mehua? Jos et, niin kokeile.. kiität mua myöhemmin, jos joku ihmeen kerta sulla jää guacamolea yli nachopelti-iltana.

Sitruuna suojaa avocadoa hapen kosketukselta ja näin guacamolesi ei tummu niin nopeasti, kuin mitä ilman sitruunaa. You're welcome.

Toisena esimerkkinä (kun muistin, että kirjoitan kosmetiikkablogia), meikkivoiteen tummuminen hetken sen laitosta tai päivän mittaan. Eikö olekin ärsyttävää, kun oot löytänyt vihdoin oikean sävyisen meikkivoiteen ja huomaat päivän päätteeksi sen olevan tummempi, kuin aamulla? 

Meikkivoiteen tummumisen ja hapettumisen aiheuttavat vapaat radikaalit (eng: free radicals), jotka lisääntyvät ihossa ihoa saastuttavien tekijöiden takia. Vapaita radikaaleja motivoi erityisesti esim. auringonotto, tupakointi ja ilmansaasteet.

Mitä vapaat radikaalit aiheuttavat ihossa?

Ikävästi sanottuna, ne haluu kusta kaiken. Ne tuhoaa ajan kuluessa kollageenia ja ihon elastisuuden, jonka vuoksi juonteet ja rypyt vahvistuvat, iho alkaa roikkua ennen aikojaan ja ihoon voi ilmestyä pigmenttimuutoksia. Ne on kuin hyttysiä; ärsytyksiä, joita voi vähentää, muttei kadottaa kokonaan. Sen vuoksi niistä ei kannatakkaan alkaa stressaamaan, sillä ne kuuluu normaaliin elämään.

Exuviance Professional Total Correct Vitamin C Tone Correcting Serum -seerumi kaupunkiliikennettä vasten


Miten vapaat radikaalit ja C-vitamiini liittyvät toisiinsa?

Nyt tiedetään, että avocadon ja meikkivoiteen tummuminen johtuu hapettumisesta ja, että antioksidantit (tässä tapauksessa C-vitamiini) hidastavat tätä reaktiota. Mitä se tarkoittaa ihonhoidossa? Kun iho kohtaa päivän mittaan erilaisia saasteita ihan perus elämisestä, c-vitamiini voi toimia kuin suojakilpenä sun ja muun ympärillä olevan välillä. Eiks olekin siistiä?

Sen lisäksi, että c-vitamiini suojaa sun ihoa saasteilta, niin se samalla lisää ihon luonnollista kollageenin tuotantoa eli silottaa juonteita ja ryppyjä. (Nyt kuvittele rumpujen rummutusta) Eikä siinä vielä kaikki! Ihon suojaamisen ja rakentamisen lisäksi se kirkastaa ihoa, sillä se häiritsee melaniinin (ihon pigmentti) tuotantoa ja ajan mittaan ihon sävy tasoittuu. Ei ihme, että c-vitamiini ihonhoidossa jatkaa suosiotaan. C-vitamiinia täytyy kuitenkin olla yli 8%, jotta siitä on hyötyä ihonhoidossa. Samalla yli 20% C-vitamiinit voi jättää suosiolla kaupan hyllyyn, sillä iho ei hyödy sen suuremmasta pitoisuudesta ja voi vaan ärsyttää ihoa. Back to the fun stuff.

C - vitamiinin hyödyt ihonhoidossa

  • suojaa ihoa ympäristön saasteilta
  • buustaa kollageenin tuotantoa
  • kirkastaa ja tasoittaa ihonsävyä
  • ehkäisee meikkivoiteen tummumista päivän mittaan
  • keeps your guac' fresh (sori, mulla on nälkä!)
  • ja niin paljon muuta!
Tiedätkö mitä muita hyötyjä C-vitamiinilla on ihonhoidossa? Jaa kommenteissa.

Sopiiko se mun iholle?

C-vitamiinia löytyy monista tuotteista eri pitoisuuksissa ja muodoissa, jolloin kaikille ihotyypeille löytyy oma luottotuotteensa, lukuunottamatta allergioita, jotka estävät käytön. Juttele kosmetiikkamyyjän tai kosmetologisi kanssa mikä tuote voisi sopia just sun iholle. 

Voit lisätä ihonhoitorutiiniisi c-vitamiinia minkä tahansa tuoteryhmän kautta, mutta suosittelen keskittymään eniten ihoon jätettäviin tuotteisiin, kuten kosteusvoiteisiin ja seerumeihin. Silloin annat ihollesi aikaa käyttää c-vitamiini hyödyksi.

Katso esimerkiksi nämä tuotteet mitä mä suosittelen: 

(*affiliate, jos lisäät Kauneushoitola Evelynin tilaukseesi)

Seerumit

(Tämä on sulle, joka oot jo tuttu C-vitamiiniseerumin käyttäjä ja haluat astetta tehokkaamman seerumin seuraavaksi)

(Myös mun nykyisessä rutiinissa! Parempi vaihtoehto herkemmälle iholle, sillä tää myös rauhoittaa ja vahvistaa ihoa)

(12,5% askorbaattihappoa alle kahdella kympillä?! Kyllä kiitos!!)

Kosteusvoiteet

(Ihanan runsas ja silkkinen iholla; pieni määrä riittää pitkälle)

(Jo vuosia osa mun rutiinia - tästä en luovu!)

Kun löydät sopivan tuotteen itsellesi, voit lähestyä uutta tuotetta 3-2-1-tekniikalla, varsinkin, jos olet uusi c-vitamiinin käyttäjä. Jos epäilet mahdollista allergista reaktiota, patch testaa tuote korvan taakse ja odota 48 tuntia oireiden varalta ennen kuin käytät tuotetta uudelleen käyttöohjeiden mukaisesti.

Mikä 3-2-1 -tekniikka?

3-2-1-tekniikka sopii erityisesti silloin, kun aloitetaan voimakkaampien tuotteiden esim. 15% c-vitamiini seerumin käyttö. Aloita käyttämällä tuotetta ensin joka kolmas päivä/ilta ensimmäisellä viikolla, toisella viikolla joka toinen päivä/ilta ja kolmannella viikolla voit käyttää tuotetta kerran päivässä, jos niin tuotteen pakkaus tai ammattilaisesi suosittelee. 

Jos missään kohtaan tuotteen laittamisen jälkeen ihoasi alkaa polttaa, se punoittaa ja se vain pahenee, pese kasvot kädenlämpöisellä tai hieman viileällä vedellä. 

Kaikilla on erilainen iho ja, jos et tunne vielä ihoasi, niin edellä mainittu tekniikka antaa sinulle ja ihollesi mahdollisuuden tutustua uuteen aktiiviaineeseen, joka varmasti pistää ihon soluaineenvaihdunnan liikkeelle. 

Mitä, miten ja milloin?

Juttele oman ihoasiantuntijasi kanssa, sillä vaihtoehtoja on tosiaan paljon ja mitä enemmän ammattilainen tietää ihostasi, sitä paremmin hän voi suositella mitä, miten ja milloin. Lopullinen tuote voi riippua paljon myös miten tykkäät elää elämääsi. Joillekin c-vitamiini sopii paremmin voiteen muodossa, joillekin esim. seerumin muodossa. Kaikille kuitenkin sopii ja on suositeltavaa käyttää c-vitamiinia aamulla, mutta on yhtä ookoo käyttää sitä myös iltaisin. Katso, että tuotteessasi on yli 8% c-vitamiinia, niin varmistat, että tuote todella toimii ainakin c-vitamiinin osalta.

Mä tykkään vaihdella. Tällä hetkellä mulla on c-vitamiinia mun yövoiteessa ja kosteuttavassa seerumissa. Vaihtelen sen mukaan, kun tuotteita loppuu, mutta oon jo vuosien ajan aina palannut tuohon Exu Pro:n yövoiteeseen. Se vaan todella on niin hyvä mun helposti reagoivalle, pintakuivalle sekaiholle (I know, I’ve been blessed haha). 

Kosteuttavaa ja kirkastavaa seerumia oon käyttänyt noin kuukauden ja nyt toivon, että olisin löytänyt sen aikaisemmin. Mun iho on vihdoin tarpeeksi kosteutettu, vaikka ilmastointi pauhaa melkein 24/7 kämpässä! Käytän sitä aamuisin ja päivän mittaan huomaan mun ihon plumppaantuvan ja se saa ihanan hehkun. Kerron muutamien kuukausien päästä kuinka koen seerumin auttaneen tasoittamaan mun ihonsävyä raskausaknen jäljiltä, sillä pigmenttihäiriöt ottaa aikansa.

Tän postauksen jälkeen en nää muuta kuin oranssia (kirjaimellisesti, maalautin mun makuuhuoneen seinät terracotan väriseksi, joka heijastuu mukavasti oranssiin). Toivottavasti tämä postaus oli antava. Opitko jotain uutta? Kerro kommenteissa.
Hyvää sunnuntaita fellow ihospessut, nähdään taas!

Terkuin, Eveliina


LÄHTEET


SANASTO

kollageeni = proteiini, joka toimii ihon "rakennusaineena", jota keho tuottaa luonnostaan itse
melaniini = ihon väripigmentti
vapaat radikaalit = epävakaat molekyylit, jotka epävakauttavat muita soluja
Tägit

Kommentit

Lue myös

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Tue blogia täyttämällä ihonhoitorutiiniasi

Exuviance Professional

Ota yhteyttä - Yhteistyöt ja kysymykset